Mersin İl Koordinatörlüğü

Mersin İli IPARD I Yatırımları Toplu Açılış ve IPARD II Lansman Töreni.




Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Mersin’de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından gerçekleştirilen “IPARD I Yatırımları Toplu Açılış ve IPARD II Lansman Töreni”ne katıldı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) konferans salonunda düzenlenen törende Elvan’a, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ile TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı ve AK Parti Mersin milletvekilleri de eşlik etti.
 
Törende konuşan Elvan, Türkiye’de 13-14 yıl önce kırsal kalkınma diye bir kavramı, bu alanda çalışan 3-5 bürokrat dışında kimsenin bilmediğini, ancak bugün hangi çiftçiye sorulursa sorulsun kırsal kalkınmayı, yani TKDK’yı, yeni oluşturdukları kurumları ve destek mekanizmalarını anlatacağını söyledi. Elvan, “Tarım alanında verimliliğin son derece düşük olduğu, gelişmiş ülke standartlarının oldukça altında olduğu ve dünya sıralamasında ön sıralarda olmadığımız, hele özel kesimin tarım ve kırsal kalkınma alanında rekabet gücüne sahip olmadığı bir resimle karşı karşıyaydık. Ama bugün dünyada söz sahibi, rekabet gücüne sahip, ihracat yeteneğine sahip ve dünyanın birçok gelişmiş ülkesiyle tarımda, kırsal alanda ön planda olan ülkeleriyle rekabet edebilecek bir güce sahip firmalarımız, çiftçilerimiz, işadamlarımız var artık” diye konuştu.
 
Bu alanda çalışma yaparken yerelde en büyük eksikliğin insan altyapısının zayıf olması, Anadolu’da güçlü bir insan kaynaklarına, proje üreten bir altyapıya sahip olamamak olduğunu gördüklerini dile getiren Elvan, “Bu nedenle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, kalkınma ajansları ve buna benzer bazı yeni kurumlarımız öncelikli olarak insan altyapısının geliştirilmesine ağırlık verdi. Anadolu’nun değişik illerinde proje üretebilen ve bu projeye destek alabilen insanlar yetiştirmek arzusundaydık. Allah’a çok şükür bugün bunu gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Bugün Toroslar’da yaşayan Yörük kardeşlerimiz, çiftçilerimiz projenin nasıl hazırlanacağını, nereye başvuracağını, ne kadar destek alacağını ve yapacağı yatırımın verilecek destekle bu ülkeye ne şekilde katkı sağlayacağını bilen insana sahibiz. Biz insanımızla, vatandaşlarımızla gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“NE KADAR PROJE ÜRETİRSENİZ O KADAR ÇOK DESTEK ALIRSINIZ”

Bu kurumları kurarken çalışana, üretmek isteyene destek vermeyi arzu ettiklerini vurgulayan Elvan, “Siz ne kadar proje üretirseniz o kadar çok bu kurumumuzdan destek alırsınız. Çalışana, üretmek isteyene destek veren bir mekanizma oluşturduk. Bunu elbette Avrupa Birliği ile çalışarak oluşturduk. Avrupa Birliği’nin de bu alanda destekleri var. Gerçekleştireceğiniz projede hayvancılıkla ilgili bir yatırım yapacaksanız, bu yatırımın yüzde 70’ini bu kurum karşılayacak. Hayvancılık dışındaki alanlarda yatırım yapacaksanız yatırımın yüzde 65’ini yine Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz karşılayacak. Çalışana, üretene, hele proje üretene destek veren bir mekanizma oluşturalım istedik ve bugün bunu oluşturduk. Anadolu’nun hangi iline giderseniz gidin herhangi bir kurumumuzdan destek alabilmek için bir proje hazırlaması gerektiğini, bu projenin de gerçekten inandığı bir projeyse mutlaka destek göreceğini bilen kardeşlerimiz var” şeklinde konuştu.
 
“MERSİN OLARAK BİZ 3 MİLYAR LİRALIK KAYNAK DAĞITIMINDAN ÇOK DAHA FAZLA PAY ALMALIYDIK”

Mersin’in tarımsal alanda önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Elvan, Mersin’in TKDK’dan şu ana kadar sağlanan 40-50 milyon liralık desteğin çok daha ötesinde potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Eski dönemlerde kırsal kesimden kentlere yoğun bir göç olduğunu anımsatan Elvan, kendi dönemlerinde de kısmen bunun devam ettiğini ancak TKDK gibi kurumlar sayesinde artık kırsal alanda da fabrikalar ve sadece Türkiye’de değil, dünyada rekabet edebilecek tesisler kurulduğunu kaydetti. Gençlerin, bulunduğu kırsal alanda yaşamalarını arzu ettiklerini belirten Elvan, bunu sağlamak için kırsal kalkınma desteklerine ek olarak, kırsal alanda yaşayan genç çiftçilere 30 bin lira destek verecekleri sözünü anımsattı. Elvan, Mart sonuna kadar bu düzenlemeyi de hayata geçireceklerini ifade etti.
 
 “BUGÜNE KADAR 3,5 MİLYAR LİRA HİBE VERDİK, 50 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADIK”

TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı ise 2011 yılının Ağustos ayından bu yana Türkiye’de 20 ilde çağrılara çıkmaya başladıklarını, 2013’ün başından itibaren de 22 ili daha ekleyerek toplam 42 ilde hibe çağrılarına çıkmaya ve projeleri almaya ve hayata geçirmeye başladıklarını söyledi. Mersin’in 2013’ün Şubat ayından itibaren proje almaya başladıkları iller arasında yer aldığını dile getiren Nazlı, şöyle devam etti:
 
“2011 Ağustos’undan bu yana 16 bin 500 proje kurumumuza geldi. Bunların 11 bin tanesiyle sözleşme imzaladık. Bu projelerle bugüne kadar 6,1 milyar liralık yatırım gerçekleşti. Bunun da 3,5 milyarını hibe olarak vatandaşlarımızın hesabına aktarıldı, aktarılmaya devam ediliyor. Bugüne kadar projelerimiz henüz yüzde 40-50 kapasiteyle çalışmasına rağmen 50 bin kişiye istihdam sağlamış bulunuyoruz. İnşallah bu senenin sonuna kadar projelerimiz yüzde 70-80 kapasiteye ulaştığında amacımız, en az 100 bin kişinin bu projelerle iş ve aş sahibi olmasını sağlamak. Projelerimizle insanlar ihracat yapmaya başladılar. 10-15 bin liradan 9-10 milyon liraya kadar değişik sektörleri destekliyoruz. Mersin’de 111 projeyle sözleşme imzaladık ve büyük kısmı tamamlandı. Bunlarla 130 milyon liralık yatırım gerçekleşti Mersin’de ve bunun da 62 milyon lirası hibe olarak vatandaşlarımızın hesabına aktarıldı. Henüz yeni olmasına rağmen bu projelerde Mersin’de 565 kişi istihdam edildi. İnşallah bu sayı en az 3-4 katına artacak çok yakın zamanda.”
 
IPARD II’nin çağrılarına çıkmaya başladıklarını ve yakında projeleri almaya başlayacaklarını da bildiren Nazlı, iş yapmak, kırsal alanlara yatırım yapmak isteyen ve projesi olan herkesi TKDK’ya davet etti.
 
Törende daha sonra il genelinde başarılı projelere imza atarak hibe alan üreticilere temsili çeklerini veren Elvan, ardından protokol üyeleri ile birlikte kurdele keserek Mersin’deki IPARD I yatırımlarının toplu açılışını gerçekleştirdi.

Detaylı resimler için TIKLAYINIZ.
    Cimer