Mersin İl Koordinatörlüğü

TKDK ve KKYPD Temsili Çek Dağıtımı ve Toplu Açılış Töreni




“Mersin İli TKDK ve KKYPD Temsili Çek Dağıtımı ve Toplu Açılış Töreni”, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katılımı ile 9 Nisan Cumartesi günü saat 14.00’te Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Konferans Salonunda düzenlendi.
 
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen törene Başbakan Yardımcısı Elvan ve Bakan Çelik’in yanı sıra Vali Özdemir Çakacak,Mersin Milletvekilleri Yılmaz Tezcan,Hacı Özkan ve Ali Cumhur Taşkın ile il protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Konuşmasına daha önce Mersin’de düzenlenmiş olan kırsal kalkınma projelerine değinerek başlayan Başbakan Yardımcısı Elvan, “Daha önce de proje geliştiren ve yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımıza Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuzun destekleri çerçevesinde çeklerini vermiştik.Bugün de faaliyete geçmiş olan yeni proje sahiplerine çeklerini vermek üzere tekrar bir aradayız.Kırsal kalkınma alanında asıl önemli olan husus proje kapasitesinin yükseltilmesidir.Mersin ilimizden daha çok projeyi nasıl, ne şekilde çıkarabilir ve ilgili kuruma sunabiliriz.Bu konuda olmazsa olmazların başında nitelikli eğitim altyapısı geliyor.Bu nedenle bu kurumumuzun bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da eğitim konusuna son derece önem vereceğini, zira bu yönde çalışmalar yürüttüğünü de biliyoruz.Umuyorum ki önümüzdeki günlerde de Mersinimiz o güçlü potansiyelini harekete geçirebilecek çok sayıda projeyi bakanlığımıza teslim eder ve bu projeler için destek alır.” şeklinde konuştu.
 
Mersin’deki gelişmeleri ve yatırımları yakından takip ettiklerini ve etmeye de devam edeceklerini ifade eden Elvan, “Bundan sonra da yürütülecek özel çalışmalarla Mersinimizin önü açılacak,ilin potansiyeli harekete geçirilerek,üretim kapasitesi ve verimliliği arttırılacak,bu sayede uluslararası alanda rekabet gücü çok daha yüksek bir noktaya gelecektir.” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Çelik: Destek bizden, üretmek sizden
Dünya genelinde ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dönemde %4’lük büyüme oranını yakalayan Türkiye’nin tarım sektöründe de %7,6’lık büyüme oranını yakaladığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise “Son 13-14 yıldır çiftçilerimiz toplamı 78 milyar TL değerine ulaşan tarım desteklemelerinden faydalanıyor.Farklı kaynakların kullanılarak desteklemelerin arttırılması konusunda ise çalışmalarımız sürüyor.TKDK tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Programı’nın (IPARD) birinci ayağı tamamlandı ve bu sayede 50 binin üzerinde istihdam gerçekleşti.Şimdi de programın ikinci ayağı başladı ve proje kabulleri devam ediyor.İnanıyorum ki bu süreçte müteşebbislerimizin sayısı çoğalacak,istihdam daha da artacaktır.Destek bizden üretmek sizden.Bu ve benzer projelere sizler de sahip çıkarsanız güçlü bireyler,güçlü iş dünyası ve güçlü Türkiye hedefimize ulaşırız.” dedi.

Vali Özdemir Çakacak da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Koordinatörlüğü tarafından desteklenen toplam 28 tesisin açılacağını vurgulayarak; “Mersin, ülkemizin tarımda en önde gelen illerinden biridir.Mersin’i bu noktaya getiren sadece bereketli toprakları,iklimi değil aynı zamanda çalışkan çiftçilere sahip olmasıdır.Bu yüzden sizlere ne kadar destek yapılsa azdır.Çalışkan çiftçilerimizin yoğun emeklerinin yanı sıra devletimiz 2003-2015 yılları arasında çiftçilerimize tam 905 milyon lira tarımsal destek sağlamıştır.” şeklinde konuştu ve tüm çiftçileri IPARD II kapsamında proje hazırlayarak başvuru yapmaya davet etti.

IPARD-I Programının son müjdesi Mersin’de verildi
TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı ise “2011 yılından itibaren IPARD-I Programı kapsamında 15 çağrı ilanına çıkan Kurumumuz,bu çağrılar sonucunda yaklaşık 11 bin proje ile sözleşme imzalamıştır.Bu projelerin yatırım tutarı yaklaşık 7 Milyar TL’dir.Bu 7 milyarın 3,5 Milyar lirası hibe olarak verilecektir.Bugün itibariyle bu miktarın 2,1 Milyar lirası yatırımcılarımıza ödenmiştir.Desteklenen işletmelerde 50 binin üzerinde kişiye istihdam sağlanmıştır.Ayrıca 1020 kadın girişimcimizi destekleyerek kırsaldaki kadınlarımızın üretime dâhil olmasını sağladık.” şeklinde konuştu.
IPARD-I Programı 15. Çağrı Dönemi hakkında önemli bir bilgiyi de paylaşan Antalyalı,Buradan bir müjdeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. IPARD-I Programı 15. Çağrı’da yedek olarak belirlenen projelerin sahipleri sözleşme imzalamak üzere Kurumumuza davet etmeye başlanmıştır.Bu projelere sağlanacak hibe miktarı 69 milyon liradır. İlgili projelerin finanse edilmesi için desteğini ifade eden Sayın Bakanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” dedi.
2020 yılına kadar uygulanacak olan IPARD-II Programı hakkında da bilgi veren Antalyalı,konuşmasına şöyle devam etti: “2015 yılsonu itibariyle IPARD-I Programı kapsamında proje alımını tamamladık.Kurumumuz, Ocak 2016’dan itibaren IPARD-II Programını uygulamaya başlamıştır.2020 yılına kadar sürecek bu yeni dönem ile kırsal alanlarda AB standartlarında sürdürülebilir yatırımları hayata geçirerek buralardaki yaşam kalitesini ve istihdam olanaklarını artırmayı hedefliyoruz.Yaklaşık 3,5 Milyar Liralık bir kaynağı girişimcilerimizin hizmetine sunmayı amaçladığımız IPARD-II Programında,IPARD-I’de olan tüm sektörleri desteklemekle birlikte başta yenilenebilir enerji yatırımları olmak üzere,makine parkları,yumurta tavukçuluğu,kaz yetiştiriciliği,manda eti,manda sütü ve mantar üretimi de destek kapsamına alındı IPARD-II’de hibe oranı üst sınırı yüzde 65’ten yüzde 70’e çıkartıldı.”

IPARD-II 1. Başvuru
18 Aralık 2015 tarihinde çıkılan IPARD-II Programı 1. Başvuru Çağrı ilanı sonuçları hakkında da bilgi veren Antalyalı,  “Öncelikle hayvancılık alanında;et,süt ve yumurta üretimine yönelik başvuruları aldık.11 Mart tarihinde başvuru kabul süreci tamamlanan bu sektörde, talep edilen hibe tutarı 3 Milyar TL’nin üzerinde olan 2.345 proje başvurusu gerçekleşmiştir.Dün başvuru süreci tamamlanan işleme ve pazarlama sektöründen ise talep edilen destek miktarı yaklaşık 210 Milyon TL olan 134 proje başvurusu alınmıştır.” ifadelerini kullandı.
 
 
81 İl’de “Ulusal Kırsal Kalkınma Programı” hayata geçecek
TKDK’nın kurulduğundan itibaren 42 ilde faaliyet gösterdiğini ancak kalan 39 ilin talepleri doğrultusunda bir çalışma gerçekleştirerek Türkiye’nin tamamında IPARD ve benzeri bir programı uygulamaya koyacaklarını ifade eden Antalyalı, “Kurumumuz, 64. Hükümet Eylem Planında da açıklandığı üzere kırsal kalkınma desteklerinin 81 İle yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda IPARD Programı dışında kalan 39 ilimiz için tamamen ulusal kaynaklar kullanılarak IPARD benzeri “Ulusal Kırsal Kalkınma Programı” uygulanacaktır. Bu amaçla ilgili illerimizde Koordinatörlüklerimizin kurulmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.” diyerek sözlerini tamamladı.
 
TKDK’nın Mersin’e kazandırdıkları
2013 yılından itibaren proje kabulüne başlayan Mersin İl Koordinatörlüğümüz bugüne kadar 106 proje ile sözleşme imzalamıştır. 106 projenin yatırım tutarı 121,5 Milyon, ödenecek destek miktarı ise 58,4 Milyon liradır. Bu miktarın 46 Milyon liralık kısmı yatırımcıların hesabına aktarılmıştır. Desteklenen bu tesislerde toplam 368 kişiye istihdam sağlanmıştır.
 
Et ve süt işleme tesislerinden kırsal turizme, besicilikten el sanatlarına kadar farklı alanlardaki birçok projeye destek veren TKDK, özellikle meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması sektörü kapsamında soğuk hava deposuna yönelik 15 projeye sağladığı 21,5 Milyon lira destek ile Mersin ekonomisine önemli katkı sağlamıştır.

IPARD-II 1. Başvuru İlanı kapsamında Mersin’den 48 adedi hayvancılık ve 6 adedi işleme ve pazarlama sektöründen olmak üzere toplam 54 proje başvurusu alınmıştır. Toplam yatırım tutarı 116 Milyon Lira olan bu projeler için talep edilen hibe miktarı 68 Milyon liradır.
 
TKDK yenilenebilir enerji,kırsal turizm,makine parkları, el sanatları,tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği,yerel ürünler, arıcılık gibi farklı alanlarda hibe verdiği ve 22 Nisan’da başvuru süreci sona erecek olan çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi sektöründe de proje almaya devam etmektedir.
 
Konuşmaların ardından faaliyete geçen iki işletme ile canlı bağlantıya geçilerek İlçe kaymakamları ve yatırımcılardan işletmeleri hakkında bilgi alındı. Ardından bazı yatırımcılara temsili çekleri verildi.

Tören, tamamlanan işletmenin toplu açılışının yapılmasının ardından hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.

Detaylı resimler için TIKLAYINIZ.



    Cimer